TUULI TAKALAN IHANAT LAULUT JA TUULA HÄLLSTRÖMIN TAITURUUS KOHTAAVAT JÄLLEEN SAVONLINNASSA

Tilanne on hauska: Tuulia-konsertti juhlistaa Tuuli Takalan ja Tuula Hällströmin ensimmäistä levyä, mutta Hällström ei ole paikalla, vaan osallistuu keskusteluun puhelimen kautta.

— Otetaanko yhteiskuva minusta ja puhelimesta, nauraa Tuuli Takala.

Sunnuntaina tämä valovoimainen lied-pari esiintyy ensimmäistä kertaa sitten MaunoKoiviston muistotilaisuuden.

— Se oli ikimuistoinen tilaisuus. Esitämme Savonlinnassa kaikki kolme laulua, jotka lauloimme sielläkin, kertoo Takala.

Sunnuntaina on harvinainen tilaisuus kuulla Tuuli Takalaa lied-laulajana. Takalan ura on rakettimaisessa nousussa. Vuoden 2013 Mustakallio-voittaja laulaa nyt ympäri Eurooppaa muun muassa Yön kuningattaren osaa. Vakituinen kiinnitys on Dresdenissä, mutta Takala on vieraillut jo muun muassa Berliinin Deutsche Operissa.

Olavinlinnassa hänen helkkyvää sopraanoaan voi kuulla vielä kerran, perjantain Faust-esityksessä. Kesällä 2019 Takala ei ole juhlien solistina.

Mitäs naisia?

Kun kysyy Tuula Hällströmiltä, millainen on Tuuli, tulee pelkkää positiivista ylistystä.

— Tuuli on energinen, hyväntuulinen, herkkä mutta samalla vahva siinä, mitä on päättänyt. Hän on uskomattoman hieno muusikko, avoin, valloittava, kaunis, nopea...

Entä millainen on Tuula?

— Aika paljon samoja ominaisuuksia. Positiivinen, luova, nopeasti reagoiva, taitava pianisti, intuitiivinen, luotettava, luettelee Takala.

Edes välimatka ei haittaa hyvää yhteistyötä.

— Kun en päässyt Suomeen, meillä oli Tuulan kanssa skype-harjoituksia. Yhteyden viiveen huomasi vain nopeissa kappaleissa, nauraa Tuuli.

Tuula Hällström, armoitettu lied-pianisti, on löytänyt Tuuli Takalassa hienon lied-parin.

Pohjana ensimmäinen levy

Sunnuntain konsertin pohjana on kaksikon ensimmäinen levy Tuulia, joka ilmestyi itsenäisyyspäivänä 2017, Suomi 100 -päivänä. Idea levyyn syntyi elokuussa 2017 Tuuli Takalan häissä.

— Tapasimme ensimmäistä kertaa Savonlinnassa, Timo Mustakallio -kilpailuissa. Ensimmäinen laulu oli Ja päivä paistaa. Sen jälkeen olemme tehneet töitä yhdessä. Häissä syntyi idea levystä, ja kaikki asiat loksahtivat kohdalleen nopeasti.

Äänitykset tehtiin lokakuussa, ja levy ilmestyi joulukuussa. Kyseessä on Tuuli Takalan ensimmäinen levy.

— Idea oli tehdä kokonaan suomalainen levy. Lopulta päädyimme siihen, että otamme eri säveltäjiltä lauluja, kaksi kultakin, kertoo Takala.

— Suomalaiset liedit ovat olleet minulle aina rakkaita. Nyt, kun asun Saksassa, ovat ne tulleet vielä tärkeämmiksi. Kyllä vieraassa maassa yksin omassa kämpässä tulee joskus yksinäinen olo, ja silloin kotimaiset runot ja musiikki puhuttelevat erityisesti, miettii Takala.

Kuin menisi lenkille

Oskar ja Aarre Merikanto, Toivo Kuula, Ralf Gothonin kansanlaulusovitukset, Armas Järnefelt, Aarre Merikanto, Leevi Madetoja ja Jean Sibelius: Tuulia-konsertti on kattava Suomi-liedin läpileikkaus.

— Nämä ovat kaikki lauluja, jotka puhuttelevat ensi kuulemalta. Ei tarvita esittelyä tai analyysia, riittää, että on avoin ja ottaa musiikin ja runot vastaan, miettii Tuula Hällström.

Hän muistuttaa siitä, kuinka ainutkertainen asia on konsertti.

— Kun on vain pianisti ja laulaja, voi tulkinta muuttua vahvastikin esityksessä. On helppo lähteä mukaan toisen tekemiseen. Juuri se on lied-musiikissa hienoa.

I-S