TUULA HÄLLSTRÖM JA HANS-OTTO EHRSTRÖM OVAT KOKENEITA KILPAILUPIANISTEJA

Tuula Hällström ja Hans-Otto Ehrström ovat erityisen kokeneita laulajien pianisteja ja erityisen, erityisen kokeneita kilpailupianisteja. Kiinnostus laulumusiikkiin on molemmilla peräisin jo nuoruudesta. Kun kokemus ja repertuaari ovat vuosien kuluessa karttuneet, ei nopeatahtinen kilpailutilanne ole enää stressaava.

Prima vistaa Toivelaulukirjoista

"Rakkaus kamarimusiikkiin ja kamarimusisointiin on varmaankin ollut tie tähän lied-pianismiin", sanoo Tuula Hällström. Oma osuutensa on ollut myös opettajalla Sibelius-Akatemiassa eli Collin Hansenilla, joka tunnetaan erityisen hyvin laulurintamalla. 

"Vaikka olen käynyt läpi solistisen koulutuksen Sibelius-Akatemiassa, niin lied on aina ollut mukana. Sitten kun repertuaari on karttunut, niin homma on vienyt mukanaan ja olen hurahtanut täysin laulumusiikkiin." 

Tuula lähti aluksi tuttujen laulajakavereiden mukana mm. Kangasniemen laulukilpailuihin. Hiljalleen tuli uusia pyyntöjä tulla säestäjäksi. Takana on myös monia kertoja eri mestarikurssien pianistina. 

Parhaan prima vista -opin Tuula kertoo saaneensa kotona oman mummin lauluinnosta. "Joka joulu saatiin Toivelaulukirjoja, ja mummi halusi laulaa kaikki humpat ja iskelmät läpi. Siinä sitä 10-vuotias oppi pysymään perässä, sillä eihän pianisti voinut pysähtyä kun laulaja lauloi eteenpäin!" 

"Lied on oopperamusiikkiin verrattuna palkitsevaa siksi että se on sävelletty juuri pianolle." Itselle läheisintä musiikkia Tuulalle ovat usein juuri sillä hetkellä työn alla olevat kappaleet, mutta on joitakin joita ei voi ohittaa: Strauss, Sibelius ja Kuula muun muassa. Ylitse muiden ovat Straussin 'Morgen' ja Sibeliuksen 'Var det en dröm'.

Mitä tekisit, jos et olisi pianisti? "Jos en soittaisi, niin leipoisin kakkuja ja kattaisin pöytiä eli pitäisi varmaan kahvilaa, jossa musisoitaisiin", Tuula sanoo iloisesti. Toisaalta, erityisesti viime kesänä mielessä oli ("en tiedä voiko tätä paljastaa") lukea itsensä terapeutiksi. Siinä kiehtoo ihmisten kuunteleminen ja kommunikointi. 

Kilpailupianistin rooli ei ole turvallinen mutta inspiroiva!

"Säestin jo tosi aikaisessa vaiheessa laulajia, 15-vuotiaana vedettiin Tannhäuseria Lohjalla, kun basso Johan Tilli, joka on myös Lohjalta kotoisin, pyysi kanssaan musisoimaan. Ja olin myös Kangasniemellä laulajia säestämässä saman ikäisenä." Nyt Hans-Otto Ehrströmillä on jo 25 vuotta takana alalla, mutta tuntuu että laulumusiikki jaksaa aina vaan puhutella. 

"Opiskeluaikana Sibelius-Akatemiassa päädyin pian laulajien pariin. Sitten piti hetki keskittyä omaan diplomiin, mutta sen jälkeen taas siirryin nopeasti laulumusiikkiin. Olin kaksi vuotta Zürichin oopperastudiossa ja tulin sieltä Erkki Korhosen mukana Suomen Kansallisoopperaan."

"Jossain vaiheessa lehdistö päätti että olen korrepetiittori enkä piansti", Hans-Otto toteaa humoristisesti. "20 vuotta on jo kertynyt myös Lappeenrannassa kisapianistina."

"Tämä on kivaa hommaa. Kansallisoopperassa olen etuoikeutettu kun saan koko ajan tehdä ammattilaisten kanssa töitä. Olen myös saanut soittaa läpi kaikki unelmoimani ohjelmistot. Kotona soittelen kaikkia ohjelmistoja, kilpailuissa pitää nopeasti ja lyhyessä ajassa löytää energia ihmisten välillä. Se ei välttämättä ole turvallista mutta minusta se on inspiroivaa!"

YLE Klassinen